Täällä on omia neuvojani ja vinkkejäni leivontaan, jotka olen todennut hyviksi.
Kokeilkaa ja oppikaa. Toivottavasti vinkeistä on apua.

Kakkupohja:
 • Itse käytän kakkupohjan paistamisessa tavallista uunia, jossa ei ole kiertoilmaa. Kakkupohjien pitäisi onnistua molemmissa uuneissa hyvin, kunhan osaa valmistaa taikinan oikein.
 • Vatkaa munasokerivaahtoa 10-15min. kunnes se on varmasti tarpeeksi jäykkää. Älä vatkaa jauhoja vaahdon joukkoon, vaan lisää ne siivilän kautta vaahtoon puuhaarukalla sekoittaen. Pohjassa kannattaa käyttää ainakin pientä määrää leivinjauhetta (jos 2 munaa, niin ½ tl leivinjauhetta).
 • Voitele kakkuvuoka hyvin. Omasta mielestäni paras voitelurasva on juokseva pullomargariini. Ruokaöljykin on hyvä, mutta se ei pysy teflonpinnalla tasaisena, vaan teflon hylkii sitä pisaroiksi samalla tavoin kun vettä (oma havaintoni). Korppujauhota vuoka myös huolellisesti.
 • Lämmitä uuni ajoissa, ettei taikinan tarvitse odotella sinne pääsyä. Leivinjauhe voi nousta muuten pois jo ennen paistamista. Itse paistan kakkua alemmassa lämpötilassa (n. 175 asteessa) ja uunin alatasossa.

Pikkuleivät:
 • Leivo pikkuleivistä aina lähes samakokoisia, sillä niiden tulee kypsyä samaan tahtiin. Muista myös jättää vähän väliä paistovaraksi, että ne eivät leviä kiinni toisiinsa paiston aikana. Ole tarkkana joidenkin pikkuleipien paistoajassa, sillä esim. murotaikinasta leivottujen pikkuleipien ei kuulu edes ruskettua uunissa. Älä avaa uunin luukkua kesken paiston, sillä se voi haitata joidenkin pikkuleipien kohoamista.

Munasokerivaahtotaikina (yleinen muffineilla, kääretortuilla ja kakkupohjilla):

Tästä tunnistat munasokeri-vaahtotaikinan:
Se sisältää ainakin: - kananmunia
                      - jauhoja
                       - sokeria
                                                       - joskus rasvaa ja leivinjauhetta

 • Muista pistää uuni päälle aina taikinan valmistamisen alkuvaiheessa, sillä jos taikina (jossa on kohottajana leivinjauhetta) joutuu valmiina odottamaan uunin lämpenemistä, niin leivinjauhe nousee vähitellen taikinasta pois, ja siitä seuraa taikinan kohoamisongelmia paistovaiheessa. Taikinassa on myös paljon ilmakuplia, ja ilmakuplathan luonnollisesti nousevat ylöspäin hieman löysässä/nestemäisessä taikinassa. Joillain taikinoilla, esim. murotaikinalla leivinjauhe ei nouse taikinasta pois niin nopeasti, tai ei ollenkaan, koska taikina on sen verran kovaa, ettei leivinjauheen voimat riitä. Vasta uunissa kun taikina himan "sulaa", leivinjauhe vapautuu ja kohottaa taikinaa.
 • Kun vatkaat munasokerivaahtotaikinaa, niin muista että jauhoja ei saa vatkata vaahdon joukkoon, sillä se hajottaa vaahdon kuplia ja taikina siis lässähtää. Paras tapa lisätä jauhot vaahdon sekaan, on sekoittaa ne ensin keskenään toisessa kulhossa, kaataa seos siivilän läpi vaahdon joukkoon ja sekoittaa puuhaarukalla.
 • Kun paistat joitakin munasokerivaahtotaikina-leivonnaisia, muista ettet avaa uunia kesken paiston, sillä se saa leivonnaiset lässähtämään. Voit kyllä kokeilla jossain vaiheessa, miltä leivonnaiset näyttävät, mutta anna niiden sitä ennen olla uunissa ainakin 3/4 ohjeessa ilmoitetusta paistoajasta.

Muffinit:
 • Yleinen ongelma joillekkin leipojille on muffinien lässähtänyt tai levinnyt muoto. Hyviä tapoja saada muffineille muhkea ulkomuoto, on paistaa ne joko muffinipellillä tai laittaa 2-3 muffinivuokaa päällekkäin. Niin muffinien ryhti on taattu, kunhan taikinassa ei ole vikaa.
 • Joskus muffinitaikinoihin lisätään esim. vadelmia ja muita marjoja, suklaapaloja jne. Sellaiset ylimääräiset maun antajat voivat kuitenkin estää hieman taikinan kohoamista. Aina muffinien kuohkeus tai muhkeus ei kuitenkaan ole se pääasia, vaan maku. Jotkut muffinit koristellaan vielä valmiina, ja tässä tapauksessa juuri ne lättänämmiksi jääneet muffinit ovat erityisesti hyviä. Muhkeille muffineille on joskus vaikea saada pysymään koristeita.

Kääretortut:
 • Mielestäni kääretorttupohjassa perunajuhot ovat lähes välttämättömiä, sillä niillä pohjasta tulee hieman notkeampi rullaamisvaihetta ajatellen. Lisäksi perunajauhot antavat pohjaan hieman pehmeyttä ja kimmoisuutta. Muista että kääretorttujen pohjan ei kuulu tuntua kovalta uunista pois ottessa, vaan se jähmettyy hieman vielä uunin ulkopuolella.
 • Kääri pohja ennen täyttämistä, jotta se saa valmiiksi oikeaa muotoa. Levitä täyte täysin jäähtyneelle pohjalle, sillä muuten täyte on vaarassa sulaa (jos on kyse rasva- tai kermapitoisista täytteistä). Hilloilla tätä sulamisvaaraa ei tietenkään ole, mutta jos hillo on löysähköä, on syytä sihdata siitä turha neste pois siivilän avulla. Näin hillosta tulee sakeampaa ja helpommin levitettävää sekä paremmin tortun sisälle jähmettyvää. Käärimisen jälkeen on hyvä antaa tortun vetäytyä jääkaapissa muutaman tunnin.

Hapanmaitotuotteita sisältävät taikinat

 • Jos taikina sisältää hapanmaitotuotetta (kuten piimää, kermaviiliä tai ranskankermaa), niin taikinan kohotusaineeksi olisi parasta valita ruokasooda. Leivinjauhe ei tehoa hapanmaitotuotteisiin ja silloin taikina jää osittain kohoamatta.