- 2½ desilitran, eli n.16 kappaleen peruspullataikina
2½ dl maitoa
25g hiivaa
1 kananmuna
½ tl suolaa
1 dl sokeria
2 tl kardemummaa
7-8 dl vehnäjauhoja
100g margariinia tai voita
Taikinan valmistus:
1. Lämmitä maito kädenlämpöiseksi ja sekoita hiiva maitoon.
2. Sekoita maidon joukkoon myös kananmuna, suola, sokeri ja kardemumma. (Sekoita puuhaarukalla!)
3. Lisää taikinaan vehnäjauhoja vähitellen ja alusta taikinaa tarvittaessa...sitten lisäät sulan rasvan ja voit lisätä myös vehnäjauhoja jos taikina jää kovin löysäksi. Jatka alustamista niin kauan että taikina irtoaa käsistäsi ja kulhon reunoista.
5. Peitä kulho leivinliinalla ja jätä se kohoamaan lämpimään paikkaan n. 20-30min.
__________________________________________________________________________________________
- 2½ desilitran, eli n.16 kappaleen pullataikina juurella
2½ maitoa
25g hiivaa
2 dl vehnäjauhoja
1 rkl sokeria
Lisäksi:
1 kananmuna
1 tl suolaa
1 dl sokeria
2 tl kardemummaa
5-6 dl vehnäjauhoja
100g margariinia
Valmistus:
Lämmitä maito kädenlämpöiseksi (+37 asteiseksi).
Murenna hiiva maitoon ja sekoita puuhaarukalla. Lisää vehnäjauhot (2 dl) ja sokeri. Sekoita puuhaarukalla voimakkaasti. Peitä kulho leivinliinalla ja laita juuri lämpimään paikkaan kohoamaan n. 10-15min. Kun juuri kuplii, sekoita siihen kananmuna, suola, sokeri ja kardemumma. Lisää vehnäjauhoja vähitellen ja alusta taikinaa samalla käsin. Lisää pehmeä margariini. Lisää myös vehnäjauhoja tarvittaessa, jos taikina on liian löysää. Taikina on valmista kun se irtoaa kulhon reunoista ja käsistä.
_______________________________________________________________________________
- 5 desilitran, eli n.32 kappaleen peruspullataikina
5 dl maitoa
50g hiivaa
2 kananmunaa
1 tl suolaa
2 dl sokeria
1 rkl kardemummaa
13-15 dl vehnäjauhoja
200g margariinia tai voita
Taikinan valmistus:
1. Lämmitä maito kädenlämpöiseksi ja sekoita hiiva maitoon.
2. Sekoita maidon joukkoon myös kananmuna, suola, sokeri ja kardemumma. (Sekoita puuhaarukalla!)
3. Lisää taikinaan vehnäjauhoja vähitellen ja alusta taikinaa tarvittaessa...sitten lisäät sulan rasvan ja voit lisätä myös vehnäjauhoja jos taikina jää kovin löysäksi. Jatka alustamista niin kauan että taikina irtoaa käsistäsi ja kulhon reunoista.
5. Peitä kulho leivinliinalla ja jätä se kohoamaan lämpimään paikkaan n. 20-30min.
__________________________________________________________________________________________
Alla tulee erilaisten perustaikinoiden ohjeet, joissa on opastukset vain taikinan valmistamiseen. Taikinoista voi tehdä kaikenlaisia leivoksia ja kakkuja. Niitä löydät kategorioista: Makeat leivokset, kääretortut, täytekakut ja pikkuleivät & piparit.
Murotaikina
Tarvitset:
125 g voita tai margariinia
1 dl sokeria
1 kananmuna
2 ½ dl vehnäjauhoja
1 tl leivinjauhetta
1½ tl vaniljasokeria
Vatkaa pehmeähkö rasva ja sokeri vaahdoksi. Vatkaa joukkoon kananmuna. Sekoita kuivat aineet (eli kaikki loput) keskenään ja lisää seos taikinaan siivilän kautta. Sekoita nopeasti tasaiseksi. Laita taikina hetkeksi jääkaappiin jäykistymään.
_______________________________________________________________________________
- 4 munan munasokerivaahtotaikina
4 kananmunaa
yhtäpaljon sokeria kuin kananmunia (n.2dl)
yhtäpaljon vehnäjauhoja kuin sokeria (puolet vehnäjauhoista voi olla perunajauhoja) (n.2dl)
1 tl leivinjauhetta
Valmistus:
1. Vatkaa munat ja sokeri keskenään kuohkeaksi vaahdoksi.
2. Sekoita vehnäjauhot ja leivinjauhe keskenään. Sitten lisäät ne taikinaan kahdessa erässä ja sekoitat puuhaarukalla.
_______________________________________________________________________________
- Rahkavoitaikina (joulutorttuihin yms.)
2 dl vehnäjauhoja
1 tl leivinjauhetta
125g margariinia tai voita
1 dl (125g) maitorahkaa
Valmistus:
1. Sekoita vehnäjauhot ja leivinjauhe keskenään.
2. Lisää jauhojen joukkoon sula rasva ja sekoita taikina murumaiseksi seokseksi.
3. Lisää maitorahka ja sekoita tasaiseksi. Anna kovettua kylmässä!
__________________________________________________________________________________________
Joulupiparitaikina (n.45pipariin)
Tarvitset:
125g margariinia
3/4 dl siirappia
1 dl sokeria
1 tl kanelia
1 tl inkivääriä
1 tl neilikkaa
1 tl pomeranssinkuorta (itse en käyttänyt)
Lisäksi tarvitset:
1 kananmuna
1 tl ruokasoodaa
4 dl vehnäjauhoja
Mittaa kattilaan margariini, sokeri, siirappi ja mausteet. Kiehauta ja sekoita puuhaarukalla. Jäähdytä!
Lisää jäähtyneeseen mausteseokseen kananmuna ja vatkaa sähkövatkaimella. Sekoita vehnäjauhot ja ruokasooda keskenään ja lisää ne vähitellen (siivilän läpi) taikinaan ja sekoita puuhaarukalla.
Säilytä taikina jääkaapissa yön yli tai paketoi se kelmuun ja säilytä pakastimessa.
__________________________________________________________________________________________
Suuri piparkakkutaikina (esim. isoon piparkakkutaloon)
Tarvitset:
400g margariinia
10dl sokeria
4 dl siirappia
4 dl vettä
2 rkl inkivääriä
2 rkl neilikkaa
2 rkl kanelia
2 tl maustepippuria
n.24-26 dl vehnäjauhoja (n.1700g)
2 dl soodaa
Ensin kiehautetaan kattilassa keskenään margariini, sokeri, siirappi, vesi ja mausteet. Sitten annetaan jäähtyä KUNNOLLA! Sen jälkeen taikinaan aletaan lisätä vehnäjauhoja, joihin on sekoitettu sooda.
Monitoimikoneesta on sekoituksessa paljon hyötyä.