Alla tulee kolmen erilaisen/erikokoisen pullataikinan ohjeet, joissa on ohje taikinan kohottamiseen asti. Loppuosa valmistamisesta, eli niinsanottu vaivaaminen, leipominen ja uunissa paistaminen ovat muissa ohjeissani. Ohjeet löydät kategoriasta: Pullat.

1394304.jpg

  • 2½ desilitran, eli n.16 kappaleen peruspullataikina
Tarvitset:
2½ dl maitoa
25g hiivaa
1 kananmuna
½ tl suolaa
1 dl sokeria
2 tl kardemummaa
7-8 dl vehnäjauhoja
100g margariinia tai voita

Taikinan valmistus:
1. Lämmitä maito kädenlämpöiseksi ja sekoita hiiva maitoon.
2. Sekoita maidon joukkoon myös kananmuna, suola, sokeri ja kardemumma. (Sekoita puuhaarukalla!)
3. Lisää taikinaan vehnäjauhoja vähitellen ja alusta taikinaa tarvittaessa...sitten lisäät sulan rasvan ja voit lisätä myös vehnäjauhoja jos taikina jää kovin löysäksi. Jatka alustamista niin kauan että taikina irtoaa käsistäsi ja kulhon reunoista.
5. Peitä kulho leivinliinalla ja jätä se kohoamaan lämpimään paikkaan n. 20-30min.


__________________________________________________________________________________________

  • 2½ desilitran, eli n.16 kappaleen pullataikina juurella
Juureen:
2½ maitoa
25g hiivaa
2 dl vehnäjauhoja
1 rkl sokeria

Lisäksi:
1 kananmuna
1 tl suolaa
1 dl sokeria
2 tl kardemummaa
5-6 dl vehnäjauhoja
100g margariinia

Valmistus:
Lämmitä maito kädenlämpöiseksi (+37 asteiseksi).
Murenna hiiva maitoon ja sekoita puuhaarukalla. Lisää vehnäjauhot (2 dl) ja sokeri. Sekoita puuhaarukalla voimakkaasti. Peitä kulho leivinliinalla ja laita juuri lämpimään paikkaan kohoamaan n. 10-15min. Kun juuri kuplii, sekoita siihen kananmuna, suola, sokeri ja kardemumma. Lisää vehnäjauhoja vähitellen ja alusta taikinaa samalla käsin. Lisää pehmeä margariini. Lisää myös vehnäjauhoja tarvittaessa, jos taikina on liian löysää. Taikina on valmista kun se irtoaa kulhon reunoista ja käsistä.

_______________________________________________________________________________

  • 5 desilitran, eli n.32 kappaleen peruspullataikina
Tarvitset:
5 dl maitoa
50g hiivaa
2 kananmunaa
1 tl suolaa
2 dl sokeria
1 rkl kardemummaa
13-15 dl vehnäjauhoja
200g margariinia tai voita

Taikinan valmistus:
1. Lämmitä maito kädenlämpöiseksi ja sekoita hiiva maitoon.
2. Sekoita maidon joukkoon myös kananmuna, suola, sokeri ja kardemumma. (Sekoita puuhaarukalla!)
3. Lisää taikinaan vehnäjauhoja vähitellen ja alusta taikinaa tarvittaessa...sitten lisäät sulan rasvan ja voit lisätä myös vehnäjauhoja jos taikina jää kovin löysäksi. Jatka alustamista niin kauan että taikina irtoaa käsistäsi ja kulhon reunoista.
5. Peitä kulho leivinliinalla ja jätä se kohoamaan lämpimään paikkaan n. 20-30min.

__________________________________________________________________________________________



Alla tulee erilaisten perustaikinoiden ohjeet, joissa on opastukset vain taikinan valmistamiseen. Taikinoista voi tehdä kaikenlaisia leivoksia ja kakkuja. Niitä löydät kategorioista: Makeat leivokset, kääretortut, täytekakut ja pikkuleivät & piparit.

1666334.jpg 



Murotaikina


Tarvitset:

125 g voita tai margariinia

1 dl sokeria
1 kananmuna
2 ½ dl vehnäjauhoja
1 tl leivinjauhetta
1½ tl vaniljasokeria

Vatkaa pehmeähkö rasva ja sokeri vaahdoksi. Vatkaa joukkoon kananmuna. Sekoita kuivat aineet (eli kaikki loput) keskenään ja lisää seos taikinaan siivilän kautta. Sekoita nopeasti tasaiseksi. Laita taikina hetkeksi jääkaappiin jäykistymään.

_______________________________________________________________________________

  • 4 munan munasokerivaahtotaikina
Tarvitset:
4 kananmunaa
yhtäpaljon sokeria kuin kananmunia (n.2dl)
yhtäpaljon vehnäjauhoja kuin sokeria (puolet vehnäjauhoista voi olla perunajauhoja) (n.2dl)
1 tl leivinjauhetta

Valmistus:
1. Vatkaa munat ja sokeri keskenään kuohkeaksi vaahdoksi.
2. Sekoita vehnäjauhot ja leivinjauhe keskenään. Sitten lisäät ne taikinaan kahdessa erässä ja sekoitat puuhaarukalla.


_______________________________________________________________________________

  • Rahkavoitaikina (joulutorttuihin yms.)
Taikinaan tarvitset:
2 dl vehnäjauhoja
1 tl leivinjauhetta
125g margariinia tai voita
1 dl (125g) maitorahkaa

Valmistus:
1. Sekoita vehnäjauhot ja leivinjauhe keskenään.
2. Lisää jauhojen joukkoon sula rasva ja sekoita taikina murumaiseksi seokseksi.
3. Lisää maitorahka ja sekoita tasaiseksi. Anna kovettua kylmässä!


__________________________________________________________________________________________


Joulupiparitaikina (n.45pipariin)


Tarvitset:

125g margariinia
3/4 dl siirappia
1 dl sokeria
1 tl kanelia
1 tl inkivääriä
1 tl neilikkaa
1 tl pomeranssinkuorta (itse en käyttänyt)

Lisäksi tarvitset:
1 kananmuna
1 tl ruokasoodaa
4 dl vehnäjauhoja

Mittaa kattilaan margariini, sokeri, siirappi ja mausteet. Kiehauta ja sekoita puuhaarukalla. Jäähdytä!
Lisää jäähtyneeseen mausteseokseen kananmuna ja vatkaa sähkövatkaimella. Sekoita vehnäjauhot ja ruokasooda keskenään ja lisää ne vähitellen (siivilän läpi) taikinaan ja sekoita puuhaarukalla.
Säilytä taikina jääkaapissa yön yli tai paketoi se kelmuun ja säilytä pakastimessa.


__________________________________________________________________________________________


Suuri piparkakkutaikina (esim. isoon piparkakkutaloon)


Tarvitset:


400g margariinia

10dl sokeria
4 dl siirappia
4 dl vettä
2 rkl inkivääriä
2 rkl neilikkaa
2 rkl kanelia
2 tl maustepippuria
n.24-26 dl vehnäjauhoja (n.1700g)
2 dl soodaa

Ensin kiehautetaan kattilassa keskenään margariini, sokeri, siirappi, vesi ja mausteet. Sitten annetaan jäähtyä KUNNOLLA! Sen jälkeen taikinaan aletaan lisätä vehnäjauhoja, joihin on sekoitettu sooda.
 Monitoimikoneesta on sekoituksessa paljon hyötyä.