Pitää aina välillä makeen vastapainoks tehdä jotain muutakin, joten päätin tehdä tuttuu ja turvallista leipää. Etin myllynparhaan sivuilta saaristolaisleipäohjeen, jota kokeilin. Hyvin onnistu, on ehkäpä parasta itte tehtyä leipää, vaikka toisaalta sämpylät menee kans sinne kärkilistoihin...
Tarvitset 2 pitkulaiseen leipään:
6 dl piimää
2 dl kaljamaltaita
2 dl omenasosetta
50g tuorehiivaa
2 dl siirappia
1 tl suolaa
(mausteita)
4 dl vehnäjauhoja
4 dl ruisjauhoja
4 dl hiivaleipäjauhoja
Kuumenna piimä kiehuvaksi ja lisää joukkoon kaljamaltaat ja omenasose. Anna jäähtyä kädenlämpöiseksi. Murenna hiiva joukkoon ja lisää myös siirappi ja suola (+ mausteet). Lisää jauhoja samalla hyvin sekoittaen. Lopulta voi alustaa taikinaa käsinkin, jos taikina käy sitkeäksi. Anna taikinan kohota lähes kaksinkertaiseksi. Jaa taikina kahteen voideltuun leipävuokaan ja paista niitä 175 asteessa, uunin alatasossa n. 40-50min.
Oikein maukasta, kannattaa kokeilla.
Kommentit