Oon jo useemman kerran ajatellu kokeilla mun leipävuokia, ja lopulta päätin koklata ranskanleipiä niillä. Nää oli hyviä! Tosi nopeita tehä, vaikka tietysti kohottamisessa menee yhteensä n. tunti. Näihin tuli sellaiset perusaineet, jotka löytyy lähes kaikilta kotoo melkein aina. Tällä ohjeella tulee siis kaks isompaa tai kolme pienempää leipää.

1758328.jpg

Tarvitset:
7 dl maitoa
50g tuorehiivaa
3 rkl sulaa margariinia
3 rkl sokeria
1½ tl suolaa
n. 1 kilo vehnäjauhoja (reilu 15 dl)

Lämmitä maito kädenlämpöiseksi ja murenna tuorehiiva joukkoon. Lisää joukkoon margariini, sokeri, suola ja vehnäjauhoja vähitellen. Alusta taikinaa käsin ja lisää tarvittaessa lisää vehnäjauhoja sen verran, että taikina irtoaa käsistäsi. Anna kohota 30min. ja vaivaa sen jälkeen ilmakuplia pois jauhotetulla pöydällä. Voitele 1½ litran leipävuoat ja jaa taikina niihin. Tasoittele niiden pintaa hiukan pyöreiksi. Anna kohota 15-20min. ja voitele kananmunavedellä (1 kananmuna ja 1 rkl vettä). Paista 200 asteessa, uunin alatasossa n. 40min. Jos leivät tummuu kauheesti, niin laita uunin ylimmälle tasolle pelli.

1758386.jpg