Äiskän toivomuksesta tein amerikkalaista omenapiirasta, ja moni varmaa huomauttaa mulle et enkö osaa englantia, vastauksena että nykyään suomalaisittain pie-sana kirjotetaan niinku se sanotaan. Ja tän alkuperäsessä ohjeessa siis luki samalla tavalla (ET 11/2008). Ihan hyvää tuli, täysin erilainen rakenne ja toteutus ku perus-suomalaispiirakalla. Mä tosi tykkään enemmän just tavallisesta, erityisesti kaurahiutaleilla varustetusta omenapiirakasta/paistoksesta. Tää nyt kuitenkin oli just sitä mun äiti halus ja ei tässä maussa nyt mitään moittimistakaa oo. Kuvasta huomautuksena että palan takana on olevinaan kaks jätsipalloa, Aino-uuniomena-jäätelöä (joka sopi pain kanssa tosi hyvin).

1982912.jpg

Tarvitset pohjaan:
175g voita tai margariinia
5 dl vehnäjauhoja
½ dl sokeria
1 keltuainen
n. 3 rkl kylmää vettä

Täyte:
4 suurta omenaa
1 sitruunan kuoriraaste
2 rkl voita
2 dl fariinisokeria
3/4 dl vehnäjauhoja
1 tl kanelia
1 tl inkivääriä

Pinnalle:
1 valkuainen
1 rkl sokeria

Nypi viileä voi ja vehnäjauho-sokeriseos murumaiseksi seokseksi. Lisää keltuainen ja vesi (vältä kuitenkin ylimääräistä sekoittamista) ja muotoile taikinasta tasainen pallo. Kääri kelmuun ja laita hetkeksi jääkaappiin. Sillä välin kun taikina jähmettyy jääkaapissa, voit valmistaa täytteen. Kuori omenat ja poista niistä siemenkodat, leikkaa ne ohuiksi viipaleiksi. Laita viipaleet kattilaan ja lisää joukkoon kaikki muut täytteeseen tulevat aineet. Ala kuumentamaan seosta ja sekoita kokoajan. Täyte on valmista kun se on hieman sakeutunut (vehnäjauhon ansiosta). Ota taikina jääkaapista ja jaa se kahteen osaan. Kauli toinen osa pyöreäksi ja ohuehkoksi levyksi ja nosta se varovasti voidellun piirakkavuoan pohjalle tasaisesti. Kaada ja tasoittele täyte sen päälle. Kauli toinen osa taikinasta myös pyöreäksi levyksi ja aseta se täytteen päälle. Painele taikinalevyjen reunat kiinni toisiinsa ja voitele piiras valkuais-sokeriseoksella. Paista 180 asteessa, uunin alatasolla n. 40min.